• 01
  • 02
  • 03
  • 04
Home / Live Better / Η θέση του αλατιού στη Μεσογειακή διατροφή. - Σαμαράς Ελληνικά Τρόφιμα

Η θέση του αλατιού στη Μεσογειακή διατροφή.

Το αλάτι κατέχει σημαντική θέση στην ανθρώπινη διατροφή, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή ως προς την ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση. Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ορισμένα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Ακολουθώντας, ωστόσο, ορισμένες πρακτικές συμβουλές με στόχο τον περιορισμό της ποσότητας αλατιού που προσλαμβάνουμε, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι πολλά, ανάμεσα στα οποία είναι και η καρδιοπροστατευτική της δράση.

Το αλάτι (επιστημονική ονομασία: «χλωριούχο νάτριο») κατέχει σημαντική θέση στην ανθρώπινη διατροφή. Αποτελείται από τα στοιχεία Νάτριο και Χλώριο και είναι ένας από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει, καθώς ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών του σώματός μας. Ωστόσο, αποτελεί ταυτόχρονα και την «αχίλλειο φτέρνα» για την αρτηριακή μας πίεση.

 

Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε τελικά;

Σύμφωνα με τις συστάσεις επιστημονικών οργανισμών και συλλόγων, η ημερήσια δόση σε Νάτριο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,5 με 3 γραμμάρια ημερησίως (περίπου 1 κ. γλυκού αλάτι), με την ποσότητα αυτή να μειώνεται στο μισό για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, καθώς το αλάτι υπάρχει σε αφθονία γύρω μας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας μέσος άνθρωπος να προσλαμβάνει ποσότητες που ξεπερνούν τις συνιστώμενες δόσεις.

Πού βρίσκεται το αλάτι;

Το 80% περίπου του Νατρίου που προσλαμβάνουμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα του εμπορίου (έτοιμα και συσκευασμένα). Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται σε τρόφιμα όπως:

  • Αρτοσκευάσματα (π.χ. ψωμί, φρυγανιές)
  • Κρακεράκια
  • Αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα
  • Τυρί
  • Παστά ψάρια
  • Κονσερβοποιημένα τρόφιμα (π.χ. σούπες, λαχανικά)
  • Έτοιμοι χυμοί/σάλτσες
  • Αλμυρά σνακ
  • Δημητριακά πρωινού
  • Μπισκότα
  • Κρουασάν
  • Ντόνατς
  • Πίτες

Ποιος είναι ο ρόλος του αλατιού στη Μεσογειακή διατροφή;

Η Μεσογειακή διατροφή έχει κατηγορηθεί από ορισμένους ως ένα αλμυρό διατροφικό πρότυπο, καθώς περιλαμβάνει ορισμένα αλμυρά τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα τουρσί καταναλώνονται συνήθως εφόσον εμποτιστούν σε άλμη για εβδομάδες. Η φέτα ωριμάζει και αποθηκεύεται σε άλμη. Ο βακαλάος και η ταραμοσαλάτα συσκευάζονται συνήθως σε αλάτι. Το τζατζίκι παρασκευάζεται με την προσθήκη αλατιού. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα τρόφιμα αυτά δεν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση ή σε μεγάλες ποσότητες. Επιπρόσθετα, η Μεσογειακή διατροφή δεν περιλαμβάνει ή προωθεί την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού και ταυτόχρονα να ακολουθούμε τη Μεσογειακή διατροφή;

Λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό οι διατροφικές μας συνήθειες, κατανοούμε ότι δεν είναι εύκολο να βγάλουμε εντελώς το αλάτι από τη διατροφή μας. Επίσης, δεν μπορούμε να αποφύγουμε το ψωμί που αποτελεί και τη βάση της Μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες απλές συμβουλές, όπως:

  1. Να περιορίσουμε την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων, όπως το τουρσί .
  2. Να αντικαταστήσουμε τη φέτα με άλλα ανάλατα ελληνικά τυριά, όπως το ανθότυρο, η ανάλατη μυζήθρα και το κατίκι Δομοκού.
  3. Να προτιμούμε την κατανάλωση ανάλατων ξηρών καρπών.
  4. Να καταναλώνουμε φρέσκα προϊόντα, καθώς το αλάτι χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε αρκετά επεξεργασμένα προϊόντα.
  5. Να προσθέτουμε μυρωδικά και καρυκεύματα στις συνταγές και τα πιάτα που μαγειρεύουμε αντί για αλάτι (π.χ. λεμόνι, ξύδι, σκόρδο, φύλλα δάφνης, κρεμμύδι, πάπρικα, θυμάρι, άνηθος, μαϊντανός, κύμινο, κτλ.). 

Δοκιμάστε λοιπόν τις παρακάτω συνταγές χαμηλής περιεκτικότητας σε Νάτριο:

  • Σαλάτα με διάφορα λαχανικά, πλιγούρι και ανάλατη μυζήθρα
  • Σαλάτα με διάφορα λαχανικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς και ρόδι
  • Ντάκο με 1 κριθαρένιο παξιμάδι, ντομάτα, ανάλατη μυζήθρα και 1 κ. γλ. ελαιόλαδο
  • Μακαρόνια ολικής με 1-2 κ. σούπας κατίκι Δομοκού και φρέσκια σάλτσα ντομάτας
  • Κοτόπουλο λεμονάτο με ριγανάτες πατάτες, σκόρδο, πιπεριές και μανιτάρια
  • Ψάρι πλακί στο φούρνο με φύλλα δάφνης και ντομάτα. Συνοδεύστε το με ½ φλυτζάνι ρύζι.      

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο