• 01
  • 02
  • 03
  • 04
Home / Live Better / Η σημασία του πρωινού στη Μεσογειακή διατροφή. - Σαμαράς Ελληνικά Τρόφιμα

Η σημασία του πρωινού στη Μεσογειακή διατροφή.

Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της καθημερινότητας μας, καθώς μας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής, το πρωινό μας μπορεί να είναι ελαφρύ, εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του, ενώ μπορούμε να το καταναλώσουμε τόσο στο σπίτι, όσο και στο δρόμο ή στη δουλειά μας. Απλά φροντίζουμε να περιλαμβάνει ένα γαλακτοκομικό προϊόν χαμηλών λιπαρών, μια μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης και ένα φρούτο.

Το πρωινό είναι το γεύμα με το οποίο ξεκινάει η μέρα μας και από πολλούς θεωρείται ως το σημαντικότερο, καθώς συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, το πρωινό:

 

  • Βοηθά να έχουμε περισσότερη ενέργεια
  • Συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους μας
  • Βοηθά να ελέγξουμε το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας προλαμβάνοντας την υπερκατανάλωση σε επόμενα γεύματα.
  • Βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά μας
  • Συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσή μας.

Τέλος, καταναλώνοντας ένα ισορροπημένο πρωινό προσλαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

Τι ορίζεται ως το πρωινό στην καθημερινότητα μας;

Τις καθημερινές, ως πρωινό θεωρείται οτιδήποτε τρώμε/πίνουμε μέσα σε 2 ώρες από την ώρα που θα ξυπνήσουμε. Η κατανάλωση του μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο δρόμο ή στο χώρο εργασίας. Τα Σαββατοκύριακα, ως πρωινό θεωρείται οτιδήποτε καταναλώνεται πριν από τις έντεκα το πρωί.

Ποια τρόφιμα καταναλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρωινού;

Τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρωινού ποικίλλουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, τρόφιμα που είναι κοινά στις περισσότερες χώρες, είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί), αμυλούχα προϊόντα (π.χ. ψωμί) ή δημητριακά πρωινού, φρούτα, λαχανικά, και ροφήματα (π.χ. καφές, τσάι, χυμός φρούτων). Επιπλέον, μέρος ενός «Δυτικού τύπου» πρωινού αποτελούν οι τηγανίτες, οι βάφλες, τα αυγά, το μπέικον, τα λουκάνικα, τα γλυκά, τα κέικ και το τοστ με βούτυρο και μαρμελάδα.

Τι περιλαμβάνει ένα πρωινό «Μεσογειακού τύπου»;

Σε ένα «Μεσογειακού τύπου» πρωινό, τα περισσότερα τρόφιμα καταναλώνονται ταυτόχρονα και κατά τη διάρκεια και άλλων γευμάτων. Τις εργάσιμες ημέρες, αυτού του είδους το πρωινό μπορεί να είναι ελαφρύ, εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία του. Μια συμβουλή που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε όταν είμαστε σε βιασύνη, είναι να «μοιράζουμε» τα τρόφιμα που θα τρώγαμε κατά τη διάρκεια αυτού του γεύματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε ένα ή δύο τρόφιμα στο σπίτι και τα υπόλοιπα στο δρόμο για τη δουλειά ή μόλις φτάσουμε στην εργασία μας. Το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, το πρωινό θα πρέπει να θεωρείται ως μια ευκαιρία για να βρεθούμε με τους φίλους και την οικογένεια μας, να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε ένα υγιεινό γεύμα.

Για να θεωρηθεί το πρωινό που καταναλώνουμε ως ισορροπημένο και θρεπτικό, θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μια μερίδα από τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων:

  • 1 μερίδα γαλακτοκομικών (π.χ. 1 φλιτζάνι γάλα, 1 φλιτζάνι γιαούρτι ή 1 φέτα τυρί) κατά προτίμηση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  • 1 μερίδα αμυλούχων (π.χ. 1 φέτα ψωμί, ½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού), κατά προτίμηση ολικής αλέσεως.
  • 1 μερίδα φρούτων (π.χ. 1/2 μήλο, 1 μικρή μπανάνα, 1 αχλάδι).

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα κορεσμού που αισθανόμαστε για ώρες. Το να φάμε κάτι (έστω και μια μικρή ποσότητα, αν δεν αισθανόμαστε πεινασμένοι) ως πρωινό, μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε και μας «γεμίζει» ως το μεσημέρι που θα φάμε το επόμενο μας γεύμα. Ως εκ τούτου, μη διστάσετε να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα για να εφαρμόσετε τις ιδέες σας για ένα γευστικό και υγιεινό πρωινό, δοκιμάζοντας διάφορους συνδυασμούς τροφίμων.

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο