• 01
  • 02
  • 03
  • 04
Home / Live Better / H μεσογειακή απάντηση στη γρίπη και το κρυολόγημα. - Σαμαράς Ελληνικά Τρόφιμα

H μεσογειακή απάντηση στη γρίπη και το κρυολόγημα.

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι αναμφισβήτητα οι εποχές της γρίπης και του κρυολογήματος. Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες παρουσιάζουν γρίπη ή κρυολόγημα δύο με τέσσερις φορές το χρόνο και τα παιδιά έξι με οχτώ φορές. Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άντρες, ίσως γιατί έρχονται σε πιο στενή επαφή με τα παιδιά.

Η μεσογειακή διατροφή και η καλή θρεπτική κατάσταση του οργανισμού μπορεί να λειτουργήσει σε επίπεδο πρόληψης και να αποτελέσει ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στη γρίπη και το κρυολόγημα. Στην περίπτωση όμως που εκδηλωθεί η  γρίπη η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σε συνδυασμό φυσικά με τη φαρμακευτική αγωγή που θα υποδείξει ο γιατρός. Αντίθετα, στην περίπτωση του κρυολογήματος δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή συνήθως κάνει τον κύκλο του και περνά. Παρ’ όλα αυτά η διατροφή μπορεί να βοηθήσει ώστε το κρυολόγημα να περάσει όσο πιο αναίμακτα γίνεται.

 

Σε κάθε περίπτωση η προσκόλληση σε μια διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και τη  θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης.

Τα βασικότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής που βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της γρίπης  και του κρυολογήματος είναι:

  • Βιταμίνη C

Είναι ίσως η σημαντικότερη βιταμίνη για την αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Φαίνεται ακόμα, ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C ενισχύει την παραγωγή ουσιών που εξουδετερώνουν τους παθογόνους οργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα.

Καλές πηγές: ακτινίδια, μπρόκολο, πορτοκάλια, μανταρίνια, πιπεριές, σπανάκι και λεμόνια

  • Βιταμίνη Ε

Είναι μια βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα κύτταρα και κατ’ επέκταση τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Επίσης, συμμετέχει στην παραγωγή ουσιών που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον  οργανισμό από τις λοιμώξεις.

Καλές πηγές: το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί

  • Αντιοξειδωτικά συστατικά

Αποτελούν βασικό στοιχείο της άμυνας του οργανισμού μας καθώς δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται ή παράγονται στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες αν δεν ‘’εξουδετερωθούν’’ από τα αντιοξειδωτικά συστατικά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και καθιστούν τον οργανισμό πιο ευάλωτο στους ιούς. Αντιοξειδωτικές ουσίες που προσλαμβάνονται με τη διατροφή είναι οι πολυφαινόλες, τα πολύ- και μόνο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, το σελήνιο,  ο ψευδάργυρος και τα φλαβονοειδή.

Καλές πηγές: φρούτα,  λαχανικά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, σουσάμι, τσάι του βουνού

  • Σκόρδο

Αποτελεί ένα τρόφιμο της μεσογειακής διατροφής πλούσιο σε πολυφαινόλες και θείο το οποίο βοηθά στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Tips: προσθέστε 2 σκελίδες σκόρδου στις σούπες σας, τις σάλτσες και τα ψητά λαχανικά

  • Νερό

Η επαρκής πρόσληψη νερού σε περιπτώσεις γρίπης ή κρυολογήματος είναι το Α και το Ω καθώς το νερό είναι δομικό συστατικό των κυττάρων του οργανισμού. Γι’ αυτό  είναι σημαντικό να διατηρούμε τον οργανισμό καλά ενυδατωμένο, την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών  και την καλή λειτουργία των νεφρών κατά την περίοδο της γρίπης ή του κρυολογήματος.

Μην ξεχνάτε: να πίνετε πολύ νερό, φυσικούς χυμούς, ζεστές σούπες και ροφήματα βοτάνων.

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία…Γι’ αυτό να τρέφεστε μεσογειακά, να γυμνάζεστε, να ξεκουράζεστε, να κοιμάστε  8 ώρες κάθε βράδυ και να διαχειρίζεστε δημιουργικά το άγχος σας.

Κοτόσουπα με λαχανικά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 μπούτια κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο κομμένο
  • 1 γλυκοπατάτα κομμένη σε κύβους
  • 6 καρότα καθαρισμένα και κομμένα στα δυο
  • 1 σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 8 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και καλύψτε τα υλικά με νερό. Ανάψτε το μάτι σε πολύ χαμηλή φωτιά σιγοβράστε για 2,5 ώρες. Κάθε 30 λεπτά περίπου να αφαιρείται με μια κουτάλα το λίπος που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

2.  Προσεκτικά αφαιρέστε το κοτόπουλο, , τα κλωνάρια του θυμαριού και τα φύλλα της δάφνης.  Χρησιμοποιείστε ένα μπλέντερ χεριού και πολτοποιήστε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι.

 

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο